Кошик
1983 відгуків
Товары со скидкой до 72 %Уценка
Спортивное питание от "MyProtein.in.ua"
+38 (073) 109-99-69
+38 (068) 061-09-79
+38 (066) 412-55-17
  • picture 1
  • picture 2
  • picture 3
  • picture 4
  • picture 5
  • picture 6
  • picture 7
  • picture 8
  • picture 9
  • picture 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Соєвий (рослинний) протеїн

Одним з найбільш поширених видів спортивного харчування вважається соєвий протеїн, що володіє багатьма перевагами, хоча і недоліки у нього, звичайно, теж є. Щоб визначитися з вибором, потрібно ознайомитися з усіма можливими плюсами і мінусами продукту.

Соєвий протеїн: купити чи не купити?

Щоб оцінити якість цього протеїну, потрібно просто ознайомитися з коефіцієнтом ефективності білків - КЕБ, показником використання чистих білків (ИЧБ) і біологічною цінністю (БЦ). КЕБ вважається застарілим способом оцінки властивостей білка. Але сьогодні від нього вирішили відмовитися більшість виробників спортивного харчування харчових добавок, в чому їх підтримали і дієтологи.

Показник використання чистих білків або ИЧБ вважається більш ефективним, ніж КЕБ, але в ньому не враховуються важливі чинники, наприклад, засвоюваність і поглинання, тому цей метод теж не використовується.

Залишається тільки рівень біологічної цінності або БЦ як самий точний критерій в оцінці якості протеїну. Для розрахунку індексу біологічної цінності білка потрібно співвіднести кількість азоту в організмі і кількість азоту, отриманого з цього білка. Так визначається протеїнова засвоюваність.

Саме за цим показником багато бодібілдери вважають даний вид протеїну недостатньо ефективним, так як соєвий білок має низьку біологічну цінність - всього 74.

Протеїнів з більш високим показником білкової цінності вдається краще утримувати рівень азоту, імунітет, стимулювати ІФР-1, зменшувати втрати м'язового об'єму під час дієти, ніж білків з низьким коефіцієнтом БЦ. Тобто, протеїнів з високим БЦ рівнем властиво більш виражене антикатаболистическое дію, ніж протеїнів з низьким коефіцієнтом БЦ.

А так як протеїном з найбільшим рівнем біологічної цінності є протеїн молочної сироватки і за ним слід білок цілісного яйця, то бодибилдерам і іншим спортсменам найбільше до душі ці два високобілкових харчових продукту, а не соя.

Соєвий протеїн: відгуки на користь і проти добавки

Не тільки низька біологічна цінність соєвого протеїну бентежить спортсменів, але і деякі інші моменти. Так, прирівняти сою до підробленим стероїдів змушує те, що серосодержащая кислота метіоніну в ньому присутня в дуже невеликій кількості. А адже саме завдяки наявності сірковмісних амінокислот, до яких відноситься і цистеїн, нормалізується синтез білків, функціонування імунної системи і вироблення глутатіону.

Крім того, виявляється, в соєвих протеїнах містяться компоненти, що перешкоджають поглинання і перетравлення багатьох корисних речовин. Два найбільш важливих антинутриента, що містяться в білку сої, - інгібітор протеолізу та лектин. Перший фермент перетравливает протеїни, а так як у сої є протеаз кількох видів, то вони перешкоджають функціонуванню хімотрипсину і трипсину – ферментів, без яких порушується робота всього шлунково-кишкового тракту. А ось лектин взагалі є небезпечною частиною рослини, здатної привести до виникнення різноманітних проблем типу порушення всмоктування корисних речовин до пошкодження органів шлунково-кишкового тракту.

Чому варто купити соєвий протеїн

Хоча наведені вище недоліки здаються критичними, соя все-таки має корисні властивості:

  • Вчені виводять нові види рослини, в якому істотно знижена або видалена активна сила антинутриентов, ослабляемая, в тому числі, і на етапі її обробки
  • Окрім цього, під час додавання метіоніну в ізолят сої суттєво підвищується біологічна і харчова цінність білка
  • Хоча до сироваткового або яєчного білка соєвого далеко, але з казеїновим соєвий протеїн по ефективності може дорівнювати запросто

Навіть з біологічної цінності соєвий білок нижче інших видів. Але якщо комбінувати його з різними видами протеїнів, то цілком можна досягти високого рівня як в нарощуванні м'язової тканини, так і в схудненні. Головне - до всього підходити грамотно і з розумом.